VIR

Vir szigete elóször a történelmi iratokban említve vannak 1069. évben IV. Péter Kresimir király Kötvényeiben ahol Virt ajándékozza Szent Krševana kolostornak Zadarban. A jelzett kötvényben Virt említik mint Uert, vagyis Verát, ami legelőt jelent.

Vir a viri tengeren helyezkedik el a Dalmát vidék északnyugati részén, és a huszadik sziget a nagysága szerint a horvát szigetek között, s nyolcadik a zadari archipelágban. Az észak dalmát régió központjától, Zadartól, 26 km-re van messze szárazfölddel, tengerrel még körülbelül 15 NM tengeri mérföldre (a kikötőig). 1976. évtől kikötői híddal lett a szárazföddel összekötve Privlacski gaz néven s így ezt a fejlődését nagyban elősegítette.

Vir területe 22,38 km , hossza 0,12 km legnagyobb szélessége 4,25 km. A parti vonal 31,43 km. Minden kirándulási kívánságnak számos lehetősége van tekintettel arra hogy sok más szigettel is körbe van véve: Pag, Maun, Planik, Olib, Ist, Molat, Sestrunj, Rivanj és Ugljan, a közelségben történelmi város található Nin, és számos Nemzeti park: Kornati Krka, Paklenica, és Plitvicei tavak.

A part szétterülése és az egészséges mediterrán i éghajlat, fontos előfeltétele és előnye e szigetnek, a napos órák hosszasága (évi 2450, vagyis 300 napi idő) tezsi kellemessé a helyet a főszezonon kívül is. Az esők átlagossága 1000 mm felett valamennyire, eléggé egyenetlenül elosztva, így a nyári hónapokban általában 5 - 6 napban jelentkezik az eső, a főszezonban ez a szá kátszeresen csökken.

Vir még nem a nagy szállodák helye minden kínálat kifejezetten a prívát elhelyezésekre szorítkozik a szobák kiadása révén, apartmanok vagy teljes házak kínálatára.

A szigeten sok étterem és kávézó, borpince, disco-klub, más különféle üzlet, egészségház, gyógyszertár, posta, utazási ügynökség, pénzváltó, csónak és hajókölcsönző, gazdag piac és halpiac s itt van a katolikus templom mindennapi és vasárnapi misével.